La confraria del cul llogat

b8c9e394d7c5451b9b49da7f064a5f78semanasanta

La setmana santa a Vilanova és com trobar autocrítica a La Medusa: Residual. A nosaltres no ens cal flagel·lar-nos uns dies puntuals de l’any, perquè ens passem 365 dies fent-ho els uns a altres. Arribem a divendres sant ben flagel·ladets i amb l’ego en carn viva. (Alguns tenen altres coses en carn viva després de Carnaval, però ara no és el tema).

Però que la Setmana Santa ens sigui més desconeguda que un bar de Sitges no vol dir que no tinguem confraries. De fet en tenim dues de molt famoses. La Confraria de pescadors, nom franquista de l’anteriorment conegut com Pòsit de Pescadors i una altra de molt més famosa i estesa arreu del poble: La confraria del cul llogat.

Potser no la coneixeu així, però segur que vosaltres en formeu part i no ho sabeu.

Ja us sento exclamar: “Escolti amable opinador desconegut, jo sóc VTV*, he sortit a la comparsa tota la vida, vaig fer la comunió amb el pare Bardala i els diumenges menjo llunes de Vilanova, i si no me les menjo me les foto pel cul, perquè total pel gust que tenen no noto gaire la diferència, i MAI he sentit a parlar d’aquesta confraria que tan alegrement ens descrius”. Ja. Es que potser no la coneixeu així, però segur que vosaltres en formeu part i no ho sabeu. No patiu, ara us ho explico.

Vilanova i la Geltrú. 65.000 habitants, gos amunt, gos avall. Això és el que diu l’estadística oi? FALS! MENTIDA PODRIDA! En realitat hauria de dir: Vilanova i la Geltrú, 20.000 habitants i 45.000 persones que van i vénen de Barcelona. Som un poble camuflat dins d’una ciutat mitjana. N’hi ha molts que viuen agazapados com el famós abejaruco del Rodríguez de la Fuente. I això es nota al dia a dia. Penseu per un moment en la gent que treballa a l’Ajuntament. Quants en coneixeu? La resposta correcta és: MOLTS. I regidors? Més dels que voldria. Resposta correcta també. Ja falta menys per guanyar el pot del programa estimat concursant.

Que la gent tingui feina sempre és bo. Encara que sigui de porter de la Daurada o d’esbirro de Sauron.

És dolent això? En principi, no. És bo? Que la gent tingui feina sempre és bo. Encara que sigui de porter de la Daurada o d’esbirro de Sauron. Res a dir. Però el problema sorgeix quan tenir l’administració tan propera ens limita a l’hora d’expressar-nos críticament amb ella. Si ets de Vilanova i et mous per Vilanova, segur que tens un pare, una mare (o fins i tot els dos!) una germana, un fillol o una parella que treballa a l’Ajuntament. I si hi ha coses de Vilanova que no t’agraden, sempre t’acabes trobant amb les mans lligades, o més ben dit, amb el cul llogat, a l’hora d’aixecar una mica la veu amb segons quins temes. Perquè no se sap mai a qui et trobaràs després pel carrer, qui et negarà una subvenció quan vagis a demanar pasta a l’Ajuntament i perquè potser, només potser, si toques una mica massa els collons amb segons quines coses algú proper a tu pot pringar.

De fer vinagre en sabem molt. Vilanova és líder mundial en fer vinagre i en terrasses de bar per metre quadrat.

Així, la confraria del cul llogat, formada per 20.000 ànimes en pena, surt en processó per un poble on dia a dia es va degradant la seva qualitat democràtica, soterrada per una allau de coneguts i saludats. No vull dir que no tinguem esperit crític: De fer vinagre en sabem molt. Vilanova és líder mundial en fer vinagre i en terrasses de bar per metre quadrat. Però no hem fet encara el pas del simple vinagre a alçar la veu quan l’administració pública deixa d’exercir com a tal i es passa el dia afavorint interessos privats, o quan s’executen o es deixen d’executar certes polítiques en pro de ves a saber quins interessos. No se salva ni la CUP.

I ara que es preparen les municipals, ja ens freguem les mans veient quin serà el nou pas que ens presentarà la confraria, qui cantarà la saeta més sentida o qui dels confrares es presentarà amb el rosari més luxós. El que segur que no farem és seure quan vulguem.

*Vilanoví de Tota la Vida: Diuen els experts que ser considerat vilanoví és més complicat que aconseguir la ciutadania atenenca a l’època de Plató. Però aquesta dada encara la tenim per confirmar.

2 pensaments sobre “La confraria del cul llogat

Deixa un comentari